Psykoterapeut MPF Susan Halling Nonbo - Aarhus og Risskov

Fede kompromiser

1. maj 2018

Har du også oplevet at hensynet til en anden vejede langt større end hensynet til dig selv og dine behov, og du fik sagt ja til noget, hvor du allermest havde lyst til at sige nej?

Det kaldes at være en ‘ydre ja-siger’ og en ‘indre nej-siger’!

Hverken du eller jeg kan eller skal gøre alle glade og tilfredse, og da slet ikke, hvis det er på vores egen bekostning. Men det er nu så dejligt at blive anderkendt for at være sød og hjælpsom, ikke? Og undgå en eventuel konflikt også, det er nu også meget rart, ikke?

Derfor er det så vigtigt at kende sine egne grænser. At kunne mærke, når de er ved at blive overskredet, og handle på det. Og vide, at det faktisk er helt i orden at sige fra!

Og det handler jo ikke bare om at sige nej. Det handler om at tage ansvar for dig selv og dine behov.

Det kan være rigtigt svært at være tydelig og sætte grænser. Det kræver både mod og øvelse. Det er en proces, og den starter med at lære at genkende dit (gamle) mønster, når det går i gang. Dernæst kræver det øvelse at få sagt fra på en god måde, så du tager vare på dine egne behov og derved også på modtageren af dit budskab.

HUSK at succeskriteriet for afleveringen af dit budskab ikke afhænger af, hvordan det bliver modtaget, men hvordan det bliver afleveret. At du taler ud fra dig selv og dine behov. Du kan aldrig tage ansvar for, hvordan det bliver modtaget. Det handler om den anden. Husk det. Også når reaktionen fra den anden ikke bliver, som du havde ønsket eller håbet.

Men det kan læres at være tydelig og sætte grænser. Det ved jeg fra egen erfaring og fra mit arbejde med klienter, der kommer til mig med ovenstående problemstilling.

Hvis du vil have hjælp til selv at lære at være tydelig og sætte grænser, så kontakt mig, så laver vi en aftale.

 


 

"Du skal nok komme til at gå igen"

2. marts 2018

“Du skal nok komme til at gå igen” sagde lægen til mig.

Inden den melding havde han venligt fortalt mig, at jeg havde revet både korsbånd, ledbånd og menisk over i mit ene knæ.

Egentlig var jeg mere interesseret i at høre, hvornår jeg kunne spille fodbold igen. Dengang var jeg nemlig en halvgiftig center forward på Næstveds bedste damefodboldhold (i dag en klassisk 10’er position ;). Men det var åbenbart mere alvorligt end som så.

Heldigvis var det ikke spor pinligt, hverken at blive hentet i ambulance, blive indlagt eller blive opereret. Heldigvis. Det havde godt nok også været svært selv at få alle stumperne i mit knæ til at gro sammen i den rigtige rækkefølge uden hjælp.

Og hvad vil jeg så med det? Fortælle, at jeg var vildt god til at spille fodbold? At jeg har kørt i ambulance? At jeg er så gammel, at det hed center forward?

Jeg forestiller mig, at de fleste vil synes, hjælpen jeg fik var helt nødvendig for at komme - helt bogstaveligt - på fode igen. Men det var selvfølgelig også noget fysisk. Det var ikke svært at se, jeg havde brug for hjælp.

Det bliver straks værre, når det er noget, der rammer os psykisk.

Nogle udfordringer eller problemer, vi ikke selv kan løse. Så kan det pludselig godt blive lidt pinligt, at vi ikke kan selv. Så skal vi i hvert fald ikke skilte for meget med det og helst få stumperne til at gro sammen igen uden hjælp.

Selv om det måske er alt for svært - eller hvad tænker du? Tør du bede om hjælp til at få samlet stumperne, så de igen sidder, hvor de skal?

Jeg synes, det må være fantastisk at have én ved sin side, der siger:

“Du skal nok komme til at gå igen” og samtidig støtter dig, indtil du selv kan.


 

Trives din teenager?

16. januar 2018

Intet nyt fra din teenager er godt nyt - eller er det?

I mit terapirum møder jeg ofte teenagere, der gør sig mange tanker om:

 • Hvem de er
 • Hvem de gerne vil være
 • Hvordan de gerne vil opfattes
 • Hvordan de tror, de skal være
 • Hvordan de gerne vil se ud
 • Hvordan andre opfatter dem

Jeg oplever, at mange:

 • Føler sig forkerte
 • Er bange for at blive holdt udenfor
 • Har svært ved at sætte grænser
 • Har svært ved at være tydelige
 • Har svært ved at mærke egne behov
 • Går på kompromis for at tilpasse sig relationer
 • Bliver mobbet

Jeg tilbyder din teenager:

 • Et frirum, hvor intet er for stort, for småt eller forkert at tale om
 • Redskaber til at lære at genkende tillærte reaktionsmønstre og bruge dem i dagligdagen
 • Hjælp med at tage ansvar for sig selv
 • Hjælp til at sætte udfordringer i perspektiv
 • Hjælp til at få det bedre med sig selv og kende sit eget værd

 


 

 

 

Forandring - attraktivt og skræmmende

7. november 2017

“Når forandringens vinde blæser, bygger nogen læhegn, mens andre bygger vindmøller”

Kender du det ordsprog? Hvad bygger du, når du kan mærke, forandringens vinde blæser din vej?

Forandring kan være både utroligt attraktivt og enormt skræmmende.
Hvornår ved vi, at nu er det helt rigtige tidspunkt at flytte os på, gøre noget andet end vi plejer, sætte handling bag ord, drømme og ønsker?

Alle tilvalg er også fravalg.

Selv om alle tegn i sol, måne og stjerner peger på, at tiden er inde til forandring nu, kan vi være bange for at forlade dét (eks. job, relationer mm.), vi kender, men som ikke længere fungerer for os, fordi det giver os tryghed. Det er måske ‘skidt’, men det er kendt ‘skidt’. Man ved, hvad man har og ikke, hvad man får.

Jeg har selv stået i den situation for nylig. Skulle jeg sige farvel til et godt, trygt job, gode kollegaer, fast indtægt og leve drømmen som selvstændig fuldt ud?
Var jeg klar til at tage ansvaret til gengæld for at få friheden. Var længslen efter friheden i virkeligheden så stor, når den rent faktisk var inden for rækkevidde, at jeg også var klar - og turde - tage ansvaret, der fulgte med den?

Alle tilvalg er også fravalg.

Jeg tog min egen medicin og forholdt mig helt lavpraktisk til fordele og ulemper. Ønsker og drømme. Muligheder og umuligheder. Og så forlod jeg min trygge verden. Tog ansvaret for at ville have friheden. Jeg gjorde noget andet. Satte handling bag ord, drømme og ønsker. Det har været utroligt attraktivt og enormt skræmmende.

Dette er min historie. Vi har alle vidt forskellige forudsætninger for at foretage valg. Dine forudsætninger er forskellige fra mine. Dine ønsker og drømme er forskellige fra mine.
Dét, der er vigtigt, er at se på lige præcis din situation, dine ønsker og dine drømme. Hvad vil du gerne og hvad skal der til, for det kan ske? Hvilke valg står du overfor?

Vi har altid et valg, også når vi tror, vi ikke har.

Psykoterapi kan hjælpe dig til indsigt, forandring og personlig vækst, og jeg vil rigtig gerne hjælpe dig med at finde frem til, hvilke valg, der er de rette for dig.

Er du klar til at træffe dit valg?